joi, 10 februarie 2011

Programele de afiliere


Reprezintă o cooperare între vânzator şi afiliat (asociat). În programul de afiliere, asociatul este recompensat pentru fiecare vizitator, abonat si/sau client furnizat prin efortul lui. Afiliatul promovează un site punând link-uri către acel site, fie pe site-ul propriu, fie pe alte site-uri cum ar fi anunţuri gratuite sau forumuri.

Principale tipuri de programe de afiliere sunt:
- plata pentru click;
- plata pentru afisare;
- plata pentru inscriere;
- plata pentru vanzarea de produse;

Plata pentru click - acest program plăteşte afiliatul pentru numarul de click-uri unice pe un banner aflat pe site-ul acestuia.

Plata pentru afişare – afiliatul este plătit pentru numarul de afişări al unui anumit banner. Această metodă oferă un câştig constant afiliatului, dar sunt puţine programe de acest tip, de obicei ele sunt de tipul: "banner exchange".

Plata pentru înscriere - acest program va plăti afiliatului pentru fiecare utilizator trimis de acesta care se înscrie la un anumit serviciu oferit de site-ul respectiv (îşi va inscrie adresa pentru a primi email-uri publicitare de la site-ul respectiv).

Plata pentru vanzarea de produse - acest tip de program va plăti afiliatului un procent prestabilit pentru fiecare vanzare de produse de către membrii trimisi de acesta.
Această ultimă metoda este folosită de către magazinele online care sunt interesate în primul rând de vânzări şi nu neapărat de numărul de vizitatori sau de numărul de abonaţi.

Odată ce un vizitator accesează site-ul în baza unui link conţinând ID -ul afiliatului, site-ul păstrează acest ID corelat cu IP-ul vizitatorului iar dacă acesta va face ulterior o comandă afiliatul îşi câştigă comisionul.